hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymással és a Fidesszel is vitáznak a kereszténydemokraták
Ellenvélemények szezonja

2010. 12. 17.
Lapzártánk után vezényli le a KDNP esedékes tisztújítását, melynek a bukéját nem az adja, hogy bármi megtörténhet, hanem hogy egy óvatosan gerjedő koalíciós feszültség kellős közepén juttatja szóhoz a jelenlegi pártvezetéssel elégedetlenek magyar hangját.

Az úgy kezdődött, hogy az őszi megyei tisztújításokon sok helyütt nem a hivatalos vezetés favoritjai diadalmaskodtak a KDNP-ben. Így például a budapesti elnök is az a Szalma Botond hajózási nagyvállalkozó lett, aki szintén a létező ellenvélemények hullámán szörfözött be a főnöki székbe. Be is jelentette, hogy karakteresíteni szándékozik a kisebbik kormánypárt önálló hangját és megerősíteni a fővárosi felépítményt. Az Újpesten is politizáló és a hétvégi választmányi ülésen alelnöknek jelölt milliárdos, a partneri viszony fontosságát hangsúlyozta a Fidesz vonatkozásában, majd az ellenzéki sajtóban támadt népszerűsége láttán gyorsan megerősítette, hogy minden tekintetben lojális a jelenlegi pártvezetéshez.

Nem kis meglepetésre Semjén Zsolt pártelnöknek is akadt riválisa egy korábban nyolc évig működő megyei elnök személyében, aki az elmúlt tizenhat évben a párt valamennyi döntéshozó testületének munkájában részt vett, és három évig még országos alelnök is volt. A párton belül amúgy ezt nem a demokrácia diadalaként ünneplik, sőt nyilatkozataikban bagatellizálják jelentőségét. Egy névtelenséget kérő frakcióközeli forrásunk egyenesen azt állítja, hogy Papp Tibor korábbi Hajdú-Bihar megyei elnök azért lett Semjén Zsolt kihívója, mert - másokkal együtt - a pozícióosztásból kihagyott, sértett emberként így próbál nyomást gyakorolni főnökeire. Hiába keveri azonban a kártyát, ha nincsenek kibicei, inkább Semjén malmára hajtja a vizet próbálkozásával.

„A jelölésre nyitva álló idő még nem járt le, ezért elhamarkodott engem önjelöltnek kikiáltani. Továbbra is Semjén Zsolt kihívójának tekintem magam, mint aki egy életképes alternatívát vázolok fel a regnáló elnökkel szemben. Ez nem zendülés Semjén elnök úr ellen, hanem a vidékiek hangsúlyosabb képviselete a pártvezetésben" - mondja a 42 éves történelem-német szakos tanár, aki azt is elismeri: nem látható előre, hogy próbálkozása miatt érheti-e bármiféle retorzió övéi részéről. Azt állítja ugyanis, hogy vidéken nem telik meg értékelhető tartalommal az Orbán Viktor által a Fidesz és a KDNP kapcsolatára használt „bajtársi és stratégiai szövetség" kifejezés. A helyi szinten zajló koalíciós egyeztetések vesztese rendszerint a KDNP, és Papp Tibor ezen a gyakorlaton szeretne változtatni, hogy ne érvényesülhessen mindenek fe-lett a Fidesz dominanciája. „Nem vitatom, hogy az országos politikában, a parlamentben és kormányzati szinten működik az összefogás, respektálva van a pártunk, de helyi szinten ebből vajmi kevés látszik" - mondja a kihívó, hozzátéve: nem szeretnének a kisgazdák vagy az MDF sorsára jutni. Különösen azt sérelmezi, hogy amióta a KDNP a Fidesszel szövetségben indul a választásokon, a vidékiek nem igazán lehettek kompetensek az olyan apróságokban, hogy például ki lesz a megyében az országgyűlési képviselőjelölt. Arról nem is beszélve, hogy a koalíció mindkét pártjában tagsági zsebkönyvvel rendelkezők (főleg fővárosiak) mintha helyzeti előnyt élveznének e helyosztók során.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!