hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helycserés támadás
Gyurcsány az új kormányban is megőrzi befolyását

2009. 04. 18.
Három hét leforgása alatt miniszterelnököt cserélt az MSZP, ami a gyorsasága miatt akár – ha menetközben nem történnek paródiába illő jelenetek – egy világraszóló sikerként is elkönyvelhető lenne. A szocialisták között egyébként egyre többen vélik úgy, hogy a távozó Gyurcsány Ferenc megerősödve került ki a történésekből. A politikai elemzők szűk mozgásteret jósolnak Bajnainak, a piacok és a külföldi sajtó viszont szeretik.

Többször, még múlt pénteken is úgy tűnt, a tárgyalások megfeneklenek, és az országra előrehozott választások várnak, melyen az MSZP történelmi vereséget szenvedhet. Az utóbbitól való félelem végül érdekes hatalmi konstrukciót eredményezett. Legalább négy csoport határozta meg az alkudozásokat: Bajnai Gordon és szűk tanácsadói köre (úgy tűnik, leginkább Gyurcsány Ferenc), az MSZP vezérkara (Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Szekeres Imre), valamint az SZDSZ Kóka János, illetve Fodor Gábor vezette szárnya.

Információink szerint Bajnai Gordon legelső ajánlata arról szólt, hogy a befolyásos miniszteri posztokat külsős, személye iránt lojális szakemberekkel, illetve Gyurcsány Ferenchez hű szocialistákkal tölti fel, míg a „régi szocik" nem túl jelentős tisztségeket, látszatfunkciókat kaptak volna. Kiss Péter eddigi kancelláriaminiszter például, aki gyakorlatilag eddig működtette a kormányt, egy nem túl jelentős, tárca nélküli miniszteri posztra érdemesült volna az új kormányban.

A Hetek úgy tudja, hogy az MSZP-t vezető trojka tagjai ehhez nem akarták adni a nevüket, hiszen ez nemcsak a nyilvánvaló politikai vereségüket jelentette volna, hanem egy nem túl hatékony működési modellhez vezetett volna. Hiába hoz ugyanis bármilyen zseniális döntést Bajnai vagy bármely minisztere, az semmit sem ér, ha a parlamentben nem tudják elfogadtatni azt (leginkább a szocialista képviselőkkel, hiszen az ellenzékiek elzárkóztak az együttműködéstől).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!