A bajai, illetve szegedi halászlé közötti „konkurenciaharc” ugyan még nem
jutott nyugvópontra (talán soha nem is fog), ám a bajaiakat a múlt héten
szombaton ez a legkevésbé sem zavarta. A város főtere és a környező utcák immár
tizenegyedik alkalommal adtak helyet a halászléfőzőknek és népes kompániájuknak.
A ma már hagyománynak nevezhető eseményt első ízben 1996-ban a város 300.
születésnapja alkalmából rendezték meg, akkor négyszáz bográcsban főtt a nemes
étek. Az évek során aztán Közép-Európa egyik legjelentősebb gasztronómiai
látványosságává vált az össznépi halfőzés. Sőt, az egyre bővülő résztvevői
létszámnak határt is kellett szabni: bár igény lenne többre is, a szervezők
maximum kétezer főzőhelyet jelölnek ki.
Fotó: S. I.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »