hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miniszterből pálinkamester

2015. 04. 09.
A hajdani miniszter, országgyűlési képviselő és 17 évig a Somogy megyei közgyűlés elnöke mostanában minden felszabadult energiáját a pálinkakészítésbe fekteti. Méghozzá komoly sikerrel: három éve - 2012 óta - hazánk legeredményesebb magánfőzőjének bizonyul, sőt nemzetközi versenyeken, világkupákon is sorra tarolnak különleges gyümölcspálinkái. A nemcsak szűkebb pátriájában elismert, hanem nemzetközileg is egyre inkább számon tartott szakembert, Dr. Gyenesei Istvánt kaposvári otthonában a párlatkészítés és a nemes pálinka fortélyairól faggattuk.

A pálinka szó hallatán nekem egy nagyon erős ital ugrik be, amit feltétlenül le kell kísérni valamivel. Mit nevezünk pontosan pálinkának? Hány fajtája van?

– Kizárólag hazai gyümölcsből, itthon előállított hagyományos gyümölcspárlatot, mely erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsvelő vagy gyümölcsmust lepárlásával készült. A pálinka lehet ágyas, érlelt, mézes, gyümölcsből készült és törköly. No meg ahány gyümölcs faj, fajta, annyi féle pálinka létezik, és akkor még az alkoholtartalom szerinti különbözőségekről nem is beszéltem.

Miként és miért kezdett először tudatosan minőségi pálinkát főzni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!