A szombati nyílt napon csak délután 3 és 5 óra között léphetünk a színfalak
mögé. A regisztráció után egy nyilatkozatot kell kitöltenünk, melyben aláírjuk,
hogy az utóbbi időben nem voltunk fertőző betegek, és a környezetünkben sem volt
ilyen. Fehér ruhába kell öltöznünk, továbbá a cipőnkre is védőzacskót kell
húznunk, majd fertőtlenítő kézmosás következik.
Kezdetnek – talán nem véletlenül – az újrahasznosító miniüzemet látogatjuk meg,
ahol megnézzük, mi lesz abból, amit mi már nem eszünk meg.
Megnyugodhatunk, nem újabb menü. A kiszolgáló- és a készítőrészlegnél megtudjuk,
hogy a kóla jéggel nem lesz vizesebb, mint anélkül, méghozzá azért, mert a gép
arányosan több kólasűrítményt ad hozzá, így amikor a jég teljesen felolvad,
akkor lesz megfelelő az ital.
Nem csak a kóla trükkös. A hamburgerzsemlék speciális cukortartalommal
rendelkeznek, így amikor megpirítják őket, akkor karmellizálódik a cukor, ami
nem engedi, hogy átázzon, „tocsogjon” a hamburger. Azt álmunkban sem gondoltuk
volna, hogy az olajnak is van pH-értéke, aminek ráadásul mindig optimálisnak
kell lennie. A hasábburgonya titka pedig az, hogy a speciális, McDonalds
számára termesztett krumplit elősütik, majd utána hirtelen lefagyasztják. Így
lehetséges, hogy az étteremben közel négy perc alatt elkészüljön.
A készítőrészleg mögötti fagyasztókamrában kiderül, hogy sok termék, például a
saláta is, bármelyik boltban kapható, és magyar földből származik. Az
ellenőrzéseknek köszönhetően minden egyes hús visszakövethető, így meg tudják
mondani, hogy a hamburger, amelyet eszünk, melyik tenyésztőtől és melyik
állatból származik.
Az étteremvezető szerint arra törekednek, hogy a világon mindenütt ugyanazt az
ízt nyújtsák, ugyanabban a csomagolásban. Az ízfokozók és aromák kilétével
kapcsolatban csak annyit mond: ezekkel most már minden rendben van.
Megtudakoljuk azt is, látta-e a Super Size Me című filmet. „Ha minden nap
csirkepaprikást eszel, és nem mozogsz, akkor is elhízol” – hangzik a válasz.
„Mindenesetre a Super size menüt megszüntették a film után” – vágunk vissza,
mire kiderül, hogy most viszont ott van helyette a McMenü plusz. Így csak a név
változott.
Végeredményben akár meg is nyugodhatunk, hiszen az étterem megfelel a
legszigorúbb EU-normáknak is, melyre láthatólag büszkék is a dolgozók.
Tökfejek, boszorkányok, szellemek és csontvázak: honnan ered a Halloween valójában?
Több ezer éves hagyományokból épül fel a pogány szelleműző ünnep »
‘56 egy párizsi gyermek szemével
Külföldön is hatalmas izgalommal követték az akkori eseményeket »
Újév, rettenetes napok és a bűnbánat ereje
A rós hásánát követő időszak a önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés ideje »