Kezdődik a szilvaszezon! A már jól ismert szilvásgombóc helyett most egy
szokatlanabb húsos fogás receptjét osztjuk meg olvasóinkkal.
A hozzávalók: 1 kg csirkecomb, ½ kg szilva, 3 evőkanál méz vagy cukor, 5 dkg
vaj, késhegynyinél picivel több fahéj, 2 nagyobb gerezd fokhagyma vagy 1
kiskanál fokhagymagranulátum, só, őrölt bors, 1 dl fehérbor.
A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel megtöröljük, ha túl nagyok,
kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával vagy a
fokhagymagranulátummal alaposan bedörzsöljük. A húsokat kivajazott tepsiben
eligazgatjuk, állni hagyjuk. Amíg a szilvát előkészítjük, a sütőt is
előmelegítjük 200 °C-ra. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, kisebb kockákra
vágjuk, tálba tesszük, és a 3 evőkanál cukorral vagy mézzel és a fahéjjal
összekeverjük. A hús alá 1 dl fehérbort öntünk, a tepsit szorosan
lealufóliázzuk, hogy a gőz ki ne szökjön sütés közben, és 200 °C-on 40 percig
sütjük. Távolítsuk el a fóliát, és a szilvás keveréket egyenletesen terítsük a
húsra, süssük tovább fólia nélkül (közben folyamatosan locsolgassuk a
pecsenyelével), egészen addig, míg szép pirosra sül (kb. 40 perc).
Burgonyakrokett vagy burgonyapüré illik hozzá.
Egy századot látott megtörténni
Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel »
Ősi ünnep új ruhában: a Valentin-nap másfél évezredes története
A népszerű ünnep a pogány Római Birodalom Lupercaliájára vezethető vissza »
Magyar hősök, zsidó túlélők: drámai holokauszt-történetek
Akik elmondják az elmondhatatlant »