hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobb a békesség
Interjú Zhu Zushou kínai nagykövettel

2005. 04. 12.
– Az elmúlt hetekben a szokottnál is többet lehetett hallani a hírekben Kínáról, elsősorban annak kapcsán, hogy egy új törvény katonai erő alkalmazását helyezte kilátásba, ha Tajvan kikiáltja a függetlenségét. Mi indokolta ezt az új jogszabályt?– Azért vált szükségessé egy ilyen törvény megfogalmazása, mert a tajvani hatóságok már hosszú ideje elszakadási politikát folytattak, és lépésről lépésre arra törekednek, hogy megtörjék Kína egységét. Ezért helyezték kilátásba az alkotmánymódosítást, és kezdeményeztek népszavazást az önállóságról.



Zhu Zushou, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete. "Van még fejlődnivaló" Fotó: MTI

– Miért gond az, ha a tajvaniak maguk döntenek arról, milyen államformában kívánnak élni?

– A tajvani kérdés a második világháború utáni polgárháború következménye. Eddig legalább az "egy Kína" elvben – tehát abban, hogy a szoros két partján fekvő területek egységet alkotnak – egyetértettünk a tajvaniakkal, amint azt 1992-ben egy nyilatkozatban rögzítettük is. Ők persze magukat tekintették az igazi jogutódnak, ennek azonban nincs sok realitása, elég csak rápillantani a térképre. Néhány éve viszont egy olyan politikai erő került hatalomra, amely Tajvant önálló, a szárazföldi Kínától független országnak tekinti, és ez veszélyezteti az "egy ország, két rendszer" elv alapján történő békés újraegyesítést. 2006-ban, azaz jövőre, egy úgynevezett népszavazást kívánnak rendezni, és ennek alapján 2008-ban egy új alkotmánnyal kikiáltanák azt, hogy Tajvan új ország. Mindez valóban komoly fenyegetést jelent Kína szuverenitása és a térség, főképpen a Tajvani-szoros békéje ellen. Véleményünk szerint a mintegy húszmilliós Tajvan nem kezdeményezheti népszavazással a függetlenséget, mert ők az 1,3 milliárd lakosú szárazföldi Kínával egy országot alkotnak. Változtatásra akkor lenne lehetőség, ha mindenki akarná azt.

– Milyen esetben lépnének fel katonai erővel Tajvannal szemben?

– A katonai erő alkalmazása csak az utolsó lehetőség, és hacsak feltétlenül nem szükséges, nem nyúlunk erőszakos eszközökhöz. A célunk az, hogy megfékezzük az elszakadáspárti erőket Tajvanban, és megállítsuk őket céljuk véghezvitelében. Három esetben használnánk "nem békés" eszközöket a kérdés megoldására. Például, ha a tajvani függetlenség- és elszakadáspárti erők bármely név alatt, bármely eszközzel kierőszakolják Tajvan Kínától való elszakadását, vagy ha valami olyan jelentős esemény következik be, mely az elszakadás irányába mutat. Végül pedig akkor kerülhet sor a nem békés eszközök alkalmazására, ha minden lehetőséget teljesen kimerítettünk az egyesítésre. De hangsúlyozom, a jogszabály paragrafusainak nagy része a békés újraegyesítés szabályait, elveit rögzíti. Tehát ez a törvény nem hadüzenet, és nem is a katonai erő használatáról szól, hanem a békés megoldást mozdítja elő.

– Van egyébként közvetlen kapcsolat a szárazföldi Kína és Tajvan között?

– Hogyne, nagyon is sokszínű. 2004-ben 3,6 millió tajvani utazott Kínába, és tőlünk is 140 ezren látogattak a szigetre. Hetvenezer tajvani alapítású cég működik Kínában, elsősorban Sanghajban és környékén. Nemrég charterjáratok is indultak, tehát a kapcsolatok minden téren jól fejlődnek.

– A tajvani kérdés kezelése mellett Kínát az emberi jogok és a vallásszabadság helyzete miatt is rendszeresen bírálják a nyugati politikusok és újságírók. Lát-e ezen a téren javulást?

– Az emberi jogok helyzete a világon sehol nem tökéletes. Véleményem szerint Kínában történelmi szempontból az utóbbi időben előbbre jutottunk, de nem mondanám azt, hogy nincs még fejlődnivaló. Kínában vallásszabadság van, melyet a törvény garantál, ezért az emberek szabadon gyakorolhatják vallásukat országszerte, beleértve Tibetet is. De ez egy olyan nagy és összetett kérdés, amely nem foglalható össze egy-két mondatban. Készek vagyunk bárkivel tárgyalni, de azt ellenezzük, hogy ezek a kérdések konfrontáció és a belügyekbe való beavatkozás alapjául szolgáljanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!