Hetek Univerzum
A pünkösd most is égő és élő megtapasztalás
Németh Sándor írása

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

A pünkösd most is égő és élő megtapasztalás
Németh Sándor írása
A pünkösd értelmezésének módjai szoros kontextusban állnak azokkal a pozitív, illetve ellenvéleményekkel, amelyeket az elmúlt időkben a Názáreti Jézus Krisztus evangéliumának hitelességével kapcsolatban világszerte megfogalmaztak különböző fórumokon. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatások és tények igazolásának - ennek vallás- és egyháztörténeti módszerein kívül - lényeges eszköze az analóg szellemi jelenségek napjainkban történő megtapasztalása is. A Szentlélekkel (Szellemmel) ma is be lehet teljesedni, és ha jelenlétét, működését az egyház szolgálata által a Bibliából, mindenekelőtt az Evangéliumból ismert szellemi jelenségek kísérik, akkor legalábbis spirituális szinten a bibliai állítások természetfölötti igazolást nyernek. Persze ezek megtapasztalása során is megmarad mindenkinek a szabadsága arra, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a Szentlélek működésének tanúskodását. (2006. 06. 02.)

A századik évfordulóját ünneplő pünkösdi mozgalomnak - annak ellenére, hogy eddigi pályafutása növekedés, megosztottság, ellentmondások jegyében zajlott - az üzenete aktuálisabb napjainkban, mint a múlt század elején.

A Biblia, az Újszövetség, Jézus Krisztus személye ismételten a támadások kereszttüzében áll, és ennek egyik fő oka az egyházi élet hiányosságaiban, torzulásaiban, elsivatagosodásában keresendő.

A mai kereszténységet és vezetőit általában nem veszi körül, nem itatja át az a természetfölötti, szellemi realitás, amelyben pünkösdkor Jézus százhúsz tanítványa elmerült, s amelyből származó szellemi megtapasztalások, ismeretek, csodák, erőmegnyilvánulások és jelek evidenssé tették bennük, hogy Jézus Krisztus föltámadása és mennybemenetele után is együtt él és munkálkodik Isten Szelleme által a tanítványaival, és folytatja művét.

Jézus képviselete és bemutatása a világnak nem dogmatikus hitvallásokon, szertartásokon, rituális gyakorlatokon, hagyományőrzésen alapult a korai egyházban, hanem a Megfeszített hirdetésén és Isten Szellemének a megnyilvánulásain, ennek eredménye pedig nem csupán az lett, hogy a római impérium területén viszonylag rövid idő alatt elterjedt a kereszténység, és különböző etnikai, kulturális háttérből jövő emberek csatlakoztak az eklézsiához.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!