hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar pálfordulás?
RMDSZ-es miniszter aláírására vár a verespataki aranybánya

2012. 04. 06.
Akár Borbély László román környezetvédelmi miniszter székébe is kerülhet a verespataki aranybánya megnyitása – értesült a Hetek. A beruházás egyre nagyobb társadalmi támogatottságot élvez, a kérdés mentén azonban tovább hasadt a romániai magyar közösség.

Európa legnagyobb külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányája nyílhat meg a romániai Verespatakon. A beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban a Borbély László vezette környezetvédelmi minisztériumnak kell kimondania a végső szót. Tőkés László a bányanyitásra hivatkozva nyíltan szakított az RMDSZ-szel, sőt a közelgő választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt – amelynek Tőkés tiszteletbeli elnöke – éppen a környezetvédelem ügyét tűzi zászlajára.

Az RMDSZ pontosan érzi az ügy súlyát, ezért nem lépett még az ügyben – fogalmazott lapunknak az egyik elnökségi tag. A román kormány, a közvélemény, sőt maga az államelnök részéről is óriási nyomás nehezedik a magyarok által vezetett minisztériumra: mindenki az azonnali bányanyitás mellett érvel. A közel 300 tonna arany és az 1600 tonna ezüst piaci értéke, illetve az abból származó állami részesedés szinte megkerülhetetlen érv Európa egyik legszegényebb álla­mában – mondta egy neve elhallgatását kérő politikus. A jelenlegi helyzet ebben a pillanatban egyszerű – tette hozzá – engedélyt még nem kapott a befektető, de egyre jobban sürgeti a román kormányt, mert az arany ára jó, ezért kezdené a kitermelést. Ennek érdekében óriási médiafelhajtásba kezdett: az újságokban és a tévében is reklámozzák a beruházás hasznát, annak munkahelyteremtő képességét. Válaszként a környezetvédők célirányos propagandába kezdtek, és nyíltan fordulnak az erdélyi párthoz: „RMDSZ, ne áruld el Verespatakot!” feliratú óriásplakátok jelentek meg a román–magyar határátkelőknél, valamint a ferihegyi reptérre vezető úton.
A környezetvédők szerint növeli a beruházás kockázatát, hogy a kanadai–román Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) és anyavállalata eddig semmiféle bányászati tevékenységet nem folytatott, kifejezetten a verespataki bányaterv kedvéért hozták létre, többek között adóparadicsomokban bejegyzett cégláncolaton keresztül. Így valós szakmai vagy pénzügyi garanciát sem tud nyújtani. A céljuk eléréséhez közös kampányba kezdett a román és a magyar Greenpeace. Simon Gergely, a környezetvédő szervezet kelet-közép-európai vegyianyag-szakértője lapunknak elmondta: az engedélyezés kizárólag RMDSZ-es minisztereken múlik. Kelemen Hunor oktatási és kulturális miniszter már kiadta a régészeti engedélyt a területre, neki már csak egy engedélyt kell aláírnia, míg Borbély László környezetvédelmi miniszteren múlik a cég környezetvédelmi engedélye. A Greenpeace szakértője szerint nem szabad megadni ezt az engedélyt, mert az felmérhetetlen károkat okozna.
A zöld aktivisták szinte minden fórumon tiltakoznak a bányanyitás ellen, legutóbb az Európai Bizottsághoz fordultak megoldásért. Az uniós szervezet azonban nyilvánvalóvá tette: nem fogja megakadályozni a verespataki aranybánya megnyitását, mert azon túl, hogy ellenőrzi az előírások betartását, egyes projekteket nem akadályozhat meg. Abban sem kompetens, hogy egy bányászati technológiát általános érvénnyel betiltson, mindezt a román kormány tehetné meg.
A legújabb hírek szerint a román környezetvédelmi minisztérium folyosóin már arról beszélnek, hogy „csak a legszigorúbb technológiájú kitermelésre adnak engedélyt” – vagy­is meglesz az aláírás. Borbély László környezetvédelmi miniszter utoljára tavaly ősszel beszélt az ügyről nyíltan, amikor is bejelentette, hogy január végére döntés születhet a verespataki beruházás ügyében, és ha a tárca technikai bizottsága mindent rendben talál, akkor a minisztérium javasolni fogja a kormánynak, hogy hagyják jóvá az aranybánya megnyitását.
A politika azonban ezt a tervet egyelőre átírta, hiszen azó­ta Romániában kormányfőváltás zajlott, és a választási kampányba is belekezdtek a pártok, ezért a téma nagyon forró lett magyar részről – mondta lapunknak Ferenczi Zsolt erdélyi újságíró.
A román közéletben folyamatosan nő a projekt támogatottsága, így újabban maga az államfő, Traian Băsescu is a bányaindítás mellett lobbizik. A bulvársajtó persze rögtön arról cikkezett, hogy az elnök pártja komoly kampánytámogatást remél a beruházó cégtől – elemzi a híreket lapunknak az újságíró. Oknyomozó riportok pedig azt tárták a nyilvánosság elé, hogy a Dévához közeli Csertésen egy cianidos bánya megnyitásának előkészületei már le is zárultak, így ha ott engedélyezik az üzemeltetést, akkor vélhetően Verespatakon is ezt teszik majd. A négy évvel ezelőtti választások alatt az RMDSZ még ellenezte a verespataki beruházást, de azóta, úgy tűnik, megváltozott a kisebbik kormánypárt álláspontja. Többen korrupciót sejtenek e pálfordulás mögött, így az erdélyi politikában új pártot jegyző Tőkés László is. Az RMDSZ-ben egyelőre keresik a jó megoldást, de felmerült, hogy Románia RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere akár le is mondhat az ügy miatt, így csökkentve a pártjára nehezedő nyomást.

A Szigethegység eldorádója

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!