hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiszolgáltató szolgák
Magánügyekre szakosodott bulvársajtó

2003. 11. 17.
A britek igazán nem panaszkodhatnak arra, hogy unalmas az életük: a közélet szereplői a média révén szinte már állandó vendégek a brit nappalikban. Ha éppen csend van a Downing Street körül – ami ebben az évben igen ritkán fordult elő –, akkor a királyi család és az annak magánügyeire "szakosodott" bulvársajtó gondoskodik a polgárok, vagyis ez esetben inkább az alattvalók "szórakoztatásáról". Az uralkodódinasztia körüli legújabb botrány ismét Károly herceg személyével kapcsolatos, akiről egyik volt szolgálója kezdett el súlyos vádakat terjeszteni.



Károly herceg Indiában egy forgatáson. Lehet, hogy neki már nem osztanak szerepet Fotó: Reuters

A herceg épp Indiában és Ománban tartózkodott hivatalos látogatáson, amikor otthon kirobbant a skandalum. George Smith egykori udvari segédlakáj és küldönc már tavaly is felröppentette a hírt, miszerint homoszexuális erőszakot követett el rajta egy magasabb rangú királyi szolga. A sztorit akkor a Mail on Sunday cím? vasárnapi tömeglap közölte, amely most döntött úgy, hogy újabb interjút készít Smith-szel, és felfedi egy másik incidens részleteit is, amely Smith szerint a királyi család egyik tagja és az egyik szolgáló között játszódott le. Mielőtt azonban a lap közzétehette volna az érintettek nevét és a sztori részleteit, bírói döntés tiltotta meg az angol és walesi sajtónak, hogy az incidensről bármit is közöljön. 

Bár az ügy részletei így nem kerültek a nyilvánosság elé, másnap este megjelent
a televízióban Sir Michael Peat, Károly személyi titkára, és felolvasta a herceg nyilatkozatát, amelyből kiderült: ő az a családtag, akiről George Smith állításai szólnak, de határozottan tagadja a vádakat. Nos, ha akadt még olyan közönyös, királyi botrányokon megedződött alattvaló, akit az ügy eddig a pontig hidegen hagyott, akkor annak kíváncsiságát minden bizonnyal sikerült felébreszteni a nyilatkozattal, hiszen mi értelme van nyilvánosan megcáfolni olyan vádakat, amelyeknek tartalma csupán néhány újságíró előtt ismert? 

A nyomtatott sajtóval ellentétben az internet – amelyre nem terjedt ki a bírói döntés hatálya – tele volt az incidens részleteivel. Smith konkrétan azzal vádolta meg Károly herceget, hogy homoszexuális viszonyt folytatott komornyikjával, az említett Michael Fawcett-tel, aki állítólag Smith-t megerőszakolta, és akit nemrég kisebb visszaélések miatt menesztettek posztjáról. Mivel a hírzárlat nem vonatkozott Skóciára sem, az egyik glasgow-i vasárnapi lap szintén közzétette a részleteket. A londoni bírók keze nem ért el a külföldi médiáig sem: az olasz, a német, a francia, sőt még az ausztrál sajtó is lehozta a sztorit. A vádat egyébként még a bulvárlapok sem tartják megalapozottnak, s maga a Mail on Sunday is elismerte, hogy Smith, az egykori falklandi veterán, akit a háború óta súlyos depressziója és alkoholizmusa miatt a herceg költségén többször is kezeltek már, nem számít megbízható forrásnak.

A "felséges" dinasztia tagjai épp szolgálóik előtt a legkiszolgáltatottabbak. Közülük az utóbbi időben egyre többen ismerik fel azt a régi igazságot, hogy a "tudás hatalom", és nem éppen lojalitásukról téve tanúbizonyságot, "kitálalnak". Ezek az akciók igen jó jövedelemszerző tevékenységnek bizonyulnak: vagy a média fizet a szaftos hírekért, vagy a királyi család a hallgatásért. 

A másik fontos ok, amiért a Windsor család neve olyan gyakran jelenik meg a sajtóban, hogy a királyi família piszkos ügyei a legjobban eladható témák a brit médiában. A média mostoha bánásmódja azonban csak az élő családtagokra vonatkozik (ez alól talán egyedül a család üdvöskéjeként kezelt William herceg a kivétel), a dinasztia közelmúltban elhunyt tagjai ugyanis haláluk után már többször is "megdicsőültek" a televízióban. Margit hercegnőről például többen diplomatikusan úgy nyilatkoztak, hogy "az életet a maximumon élte", amiről persze a diszkrét alattvalók magukban pontosan tudták, mit jelent: férfiak, alkohol, dohányzás és gyógyszerek fogyasztása – mérték nélkül. 

Ha valakit sikerült viszont megfosztani a fenségesség mítoszától, az éppen a trón várományosa, Károly herceg. A média nem bánik kesztyűs kézzel a jövendő uralkodóval, jóllehet annak esélye, hogy a korona valaha is felkerül a herceg fejére, minden egyes botrány kirobbanásával tovább csökken. Egyes elemzők szerint Károlynak nincs szerencséje: amikor jót próbál tenni, azt ritkán ismerik el, sőt néha még ki is figurázzák érte, de a botrányaiból szinte biztos, hogy címlapsztori lesz. Egyre többször felmerül az a javaslat, miszerint Károlynak le kellene mondania a trónról nagyobbik fia, William herceg javára.

Az ultramonarchisták szerint egyébként nem lényeges, hogy az uralkodó milyen bűnt követ el: az uralkodáshoz való isteni joga és a koronázási eskü miatt mindenféle felelősségre vonás nélkül gyakorolhatja hatalmát. A királyság a társadalom hierarchikus felépítését támogatja, amelynek legtetején az uralkodócsalád áll – pontosabban ül – a vérvonal révén. Mindez a nemzetet arra buzdítja, hogy a bizonytalan jövő helyett a dicső múltra tekintsen. A republikánusok viszont azt vallják: a Windsor család csupán abban különbözik a többi brit famíliától, hogy gazdag, és neveltetése révén elvárja a folyamatos tiszteletet. De minden más tekintetben éppoly esendő és halandó tagokból áll, mint bármely más dinasztia. A radikális republikánusok úgy vélik, az örökletes királyság intézménye tartja életben a társadalom egészét korrumpáló privilégiumokat és a pártfogói rendszert. Mivel e privilégiumokat sokan élvezik, illetve sokan jutnak hatalomhoz az intézmény révén, valószínűleg ragaszkodni is fognak hozzá, ám ha kell, a monarchia fenntartása érdekében hajlandók "feláldozni" a trónörököst – jelen esetben Károlyt – is, ha akad egy jobb jelölt.

A népszerű, ifjú William kétségkívül sokkal média- és "piacképesebb", mint apja. 

A monarchiapártiak leginkább benne látják a királyság "megmentőjét", hiszen az intézmény megreformálása, modernizálása leginkább az ő személyéhez lenne illeszthető. Egyes közvélemény-kutatások eredménye szerint máris nagyobb népszerűségnek örvend, mint apja. A britek olyan új vezető személyiségre várnak, akire fel tudnak nézni, s ebbe a kategóriába a Dianára sok mindenben emlékeztető William – aki egyébként apját támogatja – egyre inkább belefér. Az "érett és modern herceg" imázsának tudatos felépítése már folyamatban van, és William is tudatában van "küldetésének".

Botrányok a királyi családban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!