5 ezer éves kenyeret vizsgáltak be a tudósok: annyira jól sikerült, hogy már el is kezdték gyártani
5 ezer éves kenyeret vizsgáltak be a tudósok: annyira jól sikerült, hogy már el is kezdték gyártani

X/@ayseunluce

2025. 05. 28.
A törökországi Küllüoba Höyüğü ásatási helyszínen talált 5000 éves kenyérdarabot mutattak be a nemzetközi múzeumi nap megnyitóján az ETİ Régészeti Múzeumban. A kenyér a legrégibb kovászos sült kenyér, amelyet valaha találtak. A helyi önkormányzat az ősi leletben talált összetevők alapján kezdte el reprodukálni a kenyeret, melyet ismét forgalomba hoztak.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

„Célunk a kulturális értékek terjesztése a társadalomban, és ezt olyan szintre vinni, hogy a kulturális turizmusból gazdaságilag is profitálhassunk”
- mondta Hüseyin Aksoy kormányzó.

„A föld alatt (talált) ház küszöbén találkoztunk az égetett kenyérrel, amit csak ritkán találunk ásatások során” - fogalmazott Murat Türkteki professzor, a Küllüoba ásatás vezetője, aki a kenyér méreteit is elárulta:

„A vastagsága 2,5 centiméter, és 12,5 centiméter széles.”

„A mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a kenyeret gyorsan megsütötték, megégették, illetve fermentálták” - magyarázta Türkteki, hozzátéve, hogy: „Megállapítottuk, hogy a kenyeret 150 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten sütötték. A kenyérből azonosítottuk a búzafajtát, tönkebúzára bukkantunk, amely még mindig létezik, de csak nagyon keveset termelnek belőle. A tönkebúza a kenyér majdnem 90%-át teszi ki, de nagy darabokban.” És érdekes módon lencsét is találtak a kenyérben.

„A kenyér (tehát) megégett, és ha nem égett volna meg, talán el sem jutott volna hozzánk. Először megsült, majd egy darabot letörtek belőle (...). Miután pedig (azt az) egy darabot letörtek belőle, elégették. És úgy tűnik, hogy a ház küszöbénél ásták el” - magyarázta Türkteki.

Az ETİ Régészeti Múzeum „Az idő élesztője” című kiállításán a Küllüoba területéről származó 5000 éves égetett kenyér és a Yazılıkaya Midas ásatásról származó más kenyérleletek is megtekinthetők.

(JPost)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!