Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.
„Célunk a kulturális értékek terjesztése a társadalomban, és ezt olyan szintre vinni, hogy a kulturális turizmusból gazdaságilag is profitálhassunk”
- mondta Hüseyin Aksoy kormányzó.
„A föld alatt (talált) ház küszöbén találkoztunk az égetett kenyérrel, amit csak ritkán találunk ásatások során” - fogalmazott Murat Türkteki professzor, a Küllüoba ásatás vezetője, aki a kenyér méreteit is elárulta:
„A vastagsága 2,5 centiméter, és 12,5 centiméter széles.”
„A mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a kenyeret gyorsan megsütötték, megégették, illetve fermentálták” - magyarázta Türkteki, hozzátéve, hogy: „Megállapítottuk, hogy a kenyeret 150 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten sütötték. A kenyérből azonosítottuk a búzafajtát, tönkebúzára bukkantunk, amely még mindig létezik, de csak nagyon keveset termelnek belőle. A tönkebúza a kenyér majdnem 90%-át teszi ki, de nagy darabokban.” És érdekes módon lencsét is találtak a kenyérben.
5 bin yıllık ekmek kültürünü Küllüoba Ekmeğimiz ile sofralarınıza taşımanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz! 🫓
— Ayşe Ünlüce (@ayseunluce) May 21, 2025
Anadolu’da döneminin ilk ve tek, dünyanın da sayılı örneklerden biri olan 5 bin yıllık tarihi Küllüoba Ekmeğinin sergilendiği Zamanın Mayası sergisinin açılışını… pic.twitter.com/GQovoiVe9K
„A kenyér (tehát) megégett, és ha nem égett volna meg, talán el sem jutott volna hozzánk. Először megsült, majd egy darabot letörtek belőle (...). Miután pedig (azt az) egy darabot letörtek belőle, elégették. És úgy tűnik, hogy a ház küszöbénél ásták el” - magyarázta Türkteki.
Az ETİ Régészeti Múzeum „Az idő élesztője” című kiállításán a Küllüoba területéről származó 5000 éves égetett kenyér és a Yazılıkaya Midas ásatásról származó más kenyérleletek is megtekinthetők.
(JPost)