hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitchcock - A félelem nagymestere

2014. 12. 13.
Idén lett volna 115 éves Alfred Hitchcock híres filmrendező, forgatókönyvíró, producer, akinek lebilincselően izgalmas filmjeit máig nem feledik a nézők. Több mint 50 ismert alkotást készített hat évtizedes munkássága során, melyek közül a legtöbben ő maga is megjelenik a filmvásznon valamilyen jelentéktelen mellékszerepben. A suspens (feszült izgalomkeltés) és a pszichológiai thriller műfajokban alkalmazott technikák pionírja. Leghíresebb művei: Hátsó ablak (1954), Szédülés (1958), Észak-Északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963).

Hitchcock 1899 augusz­tusában Leytonstone-ban (ma London része, akkoriban Essexhez tartozott) született, háromgyermekes család legfiatalabb tagjaként. Szülei, William és Emma Jane egy jól menő zöldségkereskedést üzemeltettek. Rendkívül szigorú, ír katolikus családban nevelkedett fel. Ez a tény, valamint a már kisgyermekkorában jelentkező elhízása, amely a magányosságig elszigetelte, egész pályafutását alapjaiban határozta meg. Szülei drasztikus nevelőeszközei repertoárjában olyanok is szerepeltek, mint például „önkéntes” rabosítás: édesapja, elküldte a fiút a rendőrségre egy kis cetlivel, hogy rossz viselkedése miatt zárják fogdába tíz percre. Édesanyja sem kímélte: néha büntetésből órákig az ágya mellett kellett állnia mozdulatlanul. Sosem tudta kimutatni az érzelmeit Hitch iránt, mivel nem ő volt a kedvenc gyereke. Egy alkalommal még a neki szánt karácsonyi ajándékot is elcserélte az utolsó pillanat­ban a testvéréével. A szülő személyisége később a Psycho című filmben is előkerül, ahol Norman Bates akarnok anyjának jellemét Hitchcock a saját édesanyjáról mintázta.

Az ifjú lelke a kemény vonalas jezsuita középiskolában, a St. Ignatius College-ban sem tudott felszabadulni. A középiskola befejeztével mérnöki tanulmányokat folytatott. Átlagos tanuló volt, ugyanakkor remekül rajzolt. Tizenöt éves kora után, édesapja halálát követően azonban kénytelen volt munkába állni. Műszaki rajzolóként helyezkedett el egy távíró és kábelgyártó cégnél. Elkezdte szerkeszteni a cég belső, dolgozóknak szánt magazinját, amelyben már korán megmutatkoztak írói ambíciói.

A filmvilág iránti érdeklődése ekkortájt kezdődött, kedvelte a mozit és a színházat. 1920-ban sikerült is elhelyezkednie a filmiparban. A Famous Players-Lasky Corpoationben (a híres Zukor Adolf amerikai cégének brit leányvállalatában) kapott munkát: kezdetben némafilmek inzertjeit (feliratait) rajzolta, majd később fordította és írta is őket. Öt év alatt emelkedett fel ebből a pozícióból a produceri magaslatra. Ezalatt egyszerre volt szövegkönyvíró, rendezőasszisztens, vágó és díszlettervező. Sok technikai bravúrt tanult két kedvenc rendezőjétől, Fritz Langtól és David W. Griffith-től. A némafilmek idejében kezdődött karrierje a hangosfilmek korszakában is töretlenül folytatódott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!