A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra, de sok rovarfaj egyedszáma drámainak csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcs-, zöldség- és a csonthéjasok termesztésében - derül ki a Harvard Egyetem kutatóinak tanulmányából.
A halálesetek hozzávetőlegesen egy százaléka azért következik be a tudósok szerint, mert ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása csökkent. A szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és egyes rákfajták miatti halálozásoknak csökkenthető lenne a valószínűsége az egészséges táplálkozással.
A kutatók a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyek információira, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozták a munkát.
A kutatás megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint
más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata”
- mondta Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A kutatók szerint a megoldás a beporzóbarát gyakorlatokban van: a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek csökkentésében, valamint a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartásában és helyreállításában.
(MTI / Hetek)