Ha már pezsgőt iszunk, adjuk meg a módját! (x)
Ha már pezsgőt iszunk, adjuk meg a módját! (x)

www.borsuttogo.hu

2025. 01. 24.
A pezsgő fogyasztását idehaza jellemzően jeles eseményekhez, ünnepekhez kötik, ahol ez a nemes italkülönlegesség csak tovább emeli a hangulatot. Éppen ezért, ha már ennyire különleges alkalmakhoz választunk italt, akkor mindenképpen érdemes igazán megadni a módját az ünneplésnek.

Ez egy PR cikk

Ezt pedig nem másként tehetjük meg, minthogy olyan italokat választunk a Borsuttogó pezsgőinek széles választékából, amelyek eredetüket, elkészítésüket és ízvilágukat tekintve is igazi kuriózumnak minősülnek. Éppen ezért, hogy megkönnyítsük a választást, mai írásunkban a két leghíresebb pezsgőkülönlegességről fogunk értekezni.

Ahonnan minden elindult…

Először is annyit érdemes elöljáróban tisztázni, hogy a pezsgők alapja maga a bor, csupán egy második erjesztés eredménye az üvegekben gyöngyöző buborék.

Persze nem volt ez mindig ennyire egyértelmű, hiszen a franciák földjén eleinte ezeket a “habzó” borokat selejtesnek tekintették, vagyis romlottnak titulálták.

Egészen addig, amíg a benedek rendi szerzetes, a mára már halhatatlanságot élvező dom. Pierre Pérignon szánt szándékkal el nem készítette a világ első pezsgőjét. Semmit sem bízott a véletlenre: a parafadugóval lezárt borra még egy fém kengyelt is erősített, hogy a szénsav le ne győzhesse a dugót. Az így elkészült ital aztán igen hamar közkedveltté vált, mára pedig már egész szabályrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy egy-egy ital viselhesse a champagne örökbecsű nevet.

A spanyol pezsgőt sem szabad kihagyni!

Persze nem Franciaország az egyetlen, ahol a talaj minősége és az éghajlat is lehetővé tette azt, hogy ilyen nemes italkülönlegességek készülhessenek. Spanyolország sem maradhatott ki a sorból, hiszen az ott termő szőlők igazán nagyszerű és fenséges ízvilágot képviselnek. Ha pedig még ezt megfejeljük a buborékokkal, akkor igazán fejedelmi ízélményben lehet részünk.

Fontos kiemelni itt is, hogy a spanyol pezsgő, a cava szintén nem jelölhet akármilyen italt. Meg van ugyanis határozva az a véges számú spanyol szőlőfajta, amelyből ez az ital készülhet.

Bár a két “alap” pezsgő, amelynek köszönhetően megvetette a lábát az alkoholtartalmú italok között ez a buborékos nedű, elsőre talán azonosnak tűnhet, a talajt és az éghajlatot érintő különbségek miatt merőben más ízvilágot kínál azoknak, akik szeretik illő módon ünnepelni a neves eseményeket.

Igazi élmény egy kóstolóval egybekötött vacsora!

Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk még jobban elmélyedni a pezsgők világában, akkor mindenképpen érdemes követni a Borsuttogó által meghirdetett és megszervezett kóstolókat, ahol többféle nagyszerű helyszínen nyílik lehetőség akár egy-egy vacsora keretein belül megízlelni azokat az italokat, amelyeket a rohanó hétköznapok során biztosan sosem vennénk a kezünkbe.

Mivel ezek a pezsgők a múlt előtt is tisztelegnek azzal, hogy az évszázados tradíciókat követve készülnek, ezért valóban illik megadni a módját már csak a kóstolásnak is, hiszen évszázadok eredménye az a varázslatos ízkombináció, amely a nyelvünket éri, amint hozzáér akár a franciák, akár a spanyolok méltán híres itala.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!