Ez egy PR cikk
Ezt pedig nem másként tehetjük meg, minthogy olyan italokat választunk a Borsuttogó pezsgőinek széles választékából, amelyek eredetüket, elkészítésüket és ízvilágukat tekintve is igazi kuriózumnak minősülnek. Éppen ezért, hogy megkönnyítsük a választást, mai írásunkban a két leghíresebb pezsgőkülönlegességről fogunk értekezni.
Először is annyit érdemes elöljáróban tisztázni, hogy a pezsgők alapja maga a bor, csupán egy második erjesztés eredménye az üvegekben gyöngyöző buborék.
Persze nem volt ez mindig ennyire egyértelmű, hiszen a franciák földjén eleinte ezeket a “habzó” borokat selejtesnek tekintették, vagyis romlottnak titulálták.
Egészen addig, amíg a benedek rendi szerzetes, a mára már halhatatlanságot élvező dom. Pierre Pérignon szánt szándékkal el nem készítette a világ első pezsgőjét. Semmit sem bízott a véletlenre: a parafadugóval lezárt borra még egy fém kengyelt is erősített, hogy a szénsav le ne győzhesse a dugót. Az így elkészült ital aztán igen hamar közkedveltté vált, mára pedig már egész szabályrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy egy-egy ital viselhesse a champagne örökbecsű nevet.
Persze nem Franciaország az egyetlen, ahol a talaj minősége és az éghajlat is lehetővé tette azt, hogy ilyen nemes italkülönlegességek készülhessenek. Spanyolország sem maradhatott ki a sorból, hiszen az ott termő szőlők igazán nagyszerű és fenséges ízvilágot képviselnek. Ha pedig még ezt megfejeljük a buborékokkal, akkor igazán fejedelmi ízélményben lehet részünk.
Fontos kiemelni itt is, hogy a spanyol pezsgő, a cava szintén nem jelölhet akármilyen italt. Meg van ugyanis határozva az a véges számú spanyol szőlőfajta, amelyből ez az ital készülhet.
Bár a két “alap” pezsgő, amelynek köszönhetően megvetette a lábát az alkoholtartalmú italok között ez a buborékos nedű, elsőre talán azonosnak tűnhet, a talajt és az éghajlatot érintő különbségek miatt merőben más ízvilágot kínál azoknak, akik szeretik illő módon ünnepelni a neves eseményeket.
Ha úgy érezzük, hogy szeretnénk még jobban elmélyedni a pezsgők világában, akkor mindenképpen érdemes követni a Borsuttogó által meghirdetett és megszervezett kóstolókat, ahol többféle nagyszerű helyszínen nyílik lehetőség akár egy-egy vacsora keretein belül megízlelni azokat az italokat, amelyeket a rohanó hétköznapok során biztosan sosem vennénk a kezünkbe.
Mivel ezek a pezsgők a múlt előtt is tisztelegnek azzal, hogy az évszázados tradíciókat követve készülnek, ezért valóban illik megadni a módját már csak a kóstolásnak is, hiszen évszázadok eredménye az a varázslatos ízkombináció, amely a nyelvünket éri, amint hozzáér akár a franciák, akár a spanyolok méltán híres itala.
(Fizetett PR cikk)