Mint kimutatták, a 22 éves vizsgálati periódus alatt a vegetáriánus hölgyeknek több mint 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel törik el a csípőcsontjuk a húsos étkezéseket nem mellőző társaikhoz képest.
A nagyobb kockázat hátterében álló okok egyelőre tisztázatlanok, azonban a kutatók azt gyanítják, hogy mivel egyes vegetáriánusok nem jutnak elegendő tápanyaghoz a csontjaik és az izmaik egészségének megőrzéséhez, nagyobb eséllyel törik el a csontjuk vagy sérülnek meg az izmaik.
A vegetáriánus étrendet gyakran egészségesebbnek tartják, mint a húsos étrendet, mivel hozzájárulhat a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.
A BMC Medicine-ben megjelent tanulmány azonban rávilágít a kiegyensúlyozott étrend fontosságára, étkezzenek bárhogyan is az emberek.
Dr. James Webster, a Leedsi Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy
„Az üzenet a vegetáriánusoknak az, hogy ne adják fel a diétájukat, mert az más vonatkozásban egészséges, egyúttal környezetbarát. De ügyeljenek a megfelelő tervezésre, és ne hagyják ki azokat a tápanyagokat (az étrendből – a szerk.), amelyek a hús- vagy halfogyasztás elhagyásával kiesnek.”
„Valószínű, hogy a vegetáriánusoknak valamilyen okból – talán a fontos tápanyagok alacsonyabb bevitele miatt – gyengébbek a csontjaik és kisebb az izomtömegük, és mindkettő hajlamosítja az embereket a csípőtörésre”
– mondta Webster.
(The Guardian/Hetek)