Mégis mi kell még, hogy a Hamaszt terroristának nevezze a BBC? Élő adásban fakadt ki a brit külügyminiszter
Mégis mi kell még, hogy a Hamaszt terroristának nevezze a BBC? Élő adásban fakadt ki a brit külügyminiszter

Twitter/Oli London

2024. 05. 13.
Az adásban David Cameron brit külügyminiszter közölte Laura Kuenssberggel, hogy a BBC-nek felül kellene vizsgálnia a belső iránymutatásait a szóhasználatra vonatkozóan, főleg a Hamász által közzétett videó fényében, melyen Nadav Popplewell brit-izraeli túsz látható, aki Gázában vesztette életét.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Hamász még szombaton közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy az 51 éves férfi meghalt, miután állításuk szerint egy hónappal ezelőtt megsebesült egy izraeli légicsapásban. Cameron vasárnap ezzel összefüggésben közölte, hogy nem tud friss híreket közölni Popplewell ügyében, amíg a külügyminisztérium vizsgálata le nem zárul. Elmondta, hogy korábban találkozott Popplewell családjával, és tudja, milyen „szívfájdalmon mentek keresztül több mint 200 napon keresztül” és közölte, hogy „amikor látjuk, hogy a Hamász mire hajlandó, akkor rájövünk, hogy milyen szörnyűséges, borzalmas, kegyetlen emberekkel van dolgunk”.

„Talán ez egy olyan pillanat, amikor a BBC-nek újra fel kellene tennie magának a kérdést, hogy ezeket az embereket terroristáknak nevezzük-e? Ők (ugyanis) terroristák.” Majd arról beszélt, hogy a Hamász-terroristák nagymamákat és gyermekeket raboltak el, emberekre támadtak rá és gyerekeket lőttek agyon a szüleik szemei láttára, és mi mást kellene még tennie a terroristáknak ahhoz, hogy végre a BBC is terroristáknak nevezze őket?

Ezt Cameron amiatt tette szóvá, mert bár a BBC a Hamászt tiltott terrorszervezetnek nevezi, nem hajlandó a Hamász terroristáit terroristáknak nevezni, helyette jellemzően a "fegyveresek" kifejezést használja. (Októberben a Brit Zsidók Képviselők Tanácsával folytatott egyeztetés után ígérte meg a BBC, hogy nem használja a Hamász tagjaira a "harcosok" kifejezést, ezért azóta más szavakat igekszik használni, de a terroristák szót következetesen kerüli.)

(Guardian / Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!