Ez egy PR cikk
Az izraeli konyha az egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb konyhaművészetek közé tartozik. Ezek a jellegzetes ízek az érintetlen föld természetes ajándékaiból és a fűszereinek ötvözetéből születnek. A hummusbar éttermek étlapjai készételei fővárosszerte gondoskodnak arról, hogy minden nap ízletes és egészséges fogások kerüljenek asztalunkra. Akkor is, ha nincs időnk főzni, és akkor is, ha csak valami kuriózumra vágyunk.
A fűszerek jelentős szerepet játszanak a közel-keleti konyha varázslatos ízvilágában. Előszeretettel keverik az édes, a sós és a csípős ízeket, ezzel gazdag és harmonikus finomságot adnak a zöldségeknek és húsoknak egyaránt. A sokféle zúzott és szárított fűszer nemcsak ízesít és aromát kölcsönöz, hanem igen hatékonyan tartósítja is az ételeket.
A jellegzetes ízű kömény egy erőteljes és különleges ízt biztosít. A fenyőmag szintén egy értékes hozzávaló, mely a salátákban, tésztákban és a desszertekben is megjelenik, és gazdag, diós ízt érzünk általa. A fekete és fehér bors, a szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és koriander önállóan, és keverék formájában is elég gyakori és tipikus ízesítés. Ráadásul ezek a fűszerek nem okoznak gyomorpanaszokat, sőt, energizálnak és felvidítanak.
A hummusz egy alapfogás – mondhatjuk így is. Bár talán már sokan fogyasztják, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy mi is ez valójában. Egy krémes állagú étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből, azaz szezámpasztából készítenek citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Egyesek olívaolajat is kevernek hozzá, de ezt igazából inkább tálaláskor érdemes beletenni, sőt, inkább csak pár cseppel meglocsolni.
A falafel az ikonikus izraeli “street food”, amely világszerte híressé vált. Mi a titka? A fehérjében és ásványi anyagokban gazdag csicseriborsó fasírtgolyók, melyek gazdag fűszerezéssel, ropogós és friss színes zöldségekkel, hummusszal tálalva megunhatatlan fogássá nőtték ki magukat.
Hasonló ízélményt jelent a szintén tipikus shakshuka, amely az izraeli reggeli egyik legmeghatározóbb és legkedveltebb fogása. Ez az ízletes, fűszeres paradicsomalapú tojásragu már az 1800-as években is ismert volt Palesztinában és Egyiptomban, legalábbis az első írásos emlékek ide datálhatók.
Ezek az ételek mindazoknak szólnak, akik szeretik a kulináris barangolást, rabjai a különleges, markáns és néha szokatlan ízeknek, és az egészségükre is nagy tudatossággal figyelnek.
Színes és változatos nyers vagy grillezett zöldségek, könnyű húsok, halételek, gazdag fűszerezés. Ám ha a kényelmet is preferáljuk, mindez akár készen is elérhető, amennyiben nyitni szeretnénk a közel-keleti konyha fogásai felé.
(Fizetett PR cikk)