2021 tíz legizgalmasabb bibliai régészeti felfedezése 
2021 tíz legizgalmasabb bibliai régészeti felfedezése 

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 23.
A 2021-es esztendő komoly régészeti ásatások, felfedezések és vizsgálatok időszaka volt. A következő összeállítás bemutatja az idei év 10 legfontosabb bibliai vonatkozású régészeti hírét. Találtak leleteket, illetve lefolytattak kutatásokat a bírák idejétől kezdve egészen Jézus koráig.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

10. Nagy Heródes és a kertészkedés

Nagy Heródes királyról idén kiderült, hogy talán a kertészkedéssel is szívesen foglalkozhatott. Az uralkodó közel fél évszázaddal ezelőtt kiásott jerikói palotájában végzett ásatások során ugyanis talajmintákat vettek, melyeket részletesen ki is elemezték. A vizsgálat kimutatta, hogy

a pollenszemcsék igen kifinomult kertészeti tevékenységről árulkodnak.

A kertben egykor fellelhető sok fafaj közül több nem is maradt volna meg a Jerikót övező sivatagban, így a kert gazdagsága Heródes nagyságának volt a demonstrációja. Valóságos kertészeti bravúr volt ez a vendégek és az alattvalók lenyűgözésére.

9. Egykori tengerparti szórakozóhely

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság idén jelentette be Nagy Heródes askeloni bazilikájának újrafelfedezését is. Heródes a maga idejében híres volt palotáinak és erődítményeinek exkluzív elhelyezkedéséről, s ez alól a római stílusú építmény sem volt kivétel.

A hatalmas építmény alapterülete nagyobb, mint egy futballpálya, s először több mint egy évszázaddal ezelőtt ásták ki, azonban idén ismét elkezdték feltárni és csinosítani, hogy így vonzzák be a Tel Ashkelon Nemzeti Parkba látogatók tömegeit.

8. Egy bibliai fáraó emlékműve

Egyiptom északkeleti részén egy földműves szántóföldjén fedezték fel azt a feliratos emlékművet, mely annak a fáraónak a nevét viseli, akit az Ószövetség is megnevez. Ő volt

Hofra fáraó, aki egy egyiptomi sereget vezetett Júdába, hogy segítsen Sedékiás királynak szembe szállni Nabukodonozor babiloni király hadseregével.

A sztélé 15 sor hieroglifát tartalmaz, melyeket ez idáig még nem fordítottak le. Mostafa Waziry, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára szerint az emlékművet „a király keleti irányba indított hadjáratai során állítottak fel”.

Ez pedig felveti annak lehetőségét is, hogy a lelet akár a Sedékiás támogatására indított katonai küldetésről is tartalmazhat részleteket.

7. Az ismeretlen egyiptomi város

A régészek idén egy korábban ismeretlen várost is felfedeztek a Nílus nyugati partján, Luxor közelében. A valaha feltárt egyik legnagyobb egyiptomi városnak tartják, melynek építése III. Amenhotep fáraó uralkodása idejére datálható.

Ez a fáraó volt Tutanhamon nagyapja, de ami ennél is fontosabb, ő volt II. Amenhotep unokája, akit több tudós is az Exodus idején regnáló fáraónak tart.

6. Egy keresztre feszítésről tanúskodó lábcsont

Egészen az idei évig a keresztre feszítés csupán egyetlen régészeti bizonyítékára bukkantak (még 1986-ban egy izraeli barlangban, melyet temetkezésre használtak).

Az Albion Archeology régészei azonban egy római kori keresztre feszítés (i.sz. 130 és 360 közé datálható) újabb tárgyi bizonyítékaira bukkantak az angliai Cambridgeshire-ben. Egy 25 és 35 év közötti férfi maradványaira leltek egy temetőben Fenstanton római település közelében.

5. Újabb felfedezések a Holt-tenger vidékén

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság ugyancsak idén hozta nyilvánosságra egy korábbi négyéves ásatási projektjének eredményeit.

A kutatást a Holt-tenger körül elhelyezkedő, nehezen megközelíthető barlangokban folytatták le, és a leletek között nyílhegyek, érmék, fésűk, egy fiatal lány mumifikálódott maradványai, valamint több tucat bibliai szöveg töredékei is megtalálhatók.

4. Ipari szintű bortermelés

A Tel-Aviv és Asdód között található Yavne városa 2021-ben a régészeti felfedezések termékeny helyszíne volt. Mintegy 1500 évvel ezelőtt Yavne a bortermelés ipari központja volt, s évente körülbelül félmillió gallon bort állítottak elő.

.
Forrás: YT/Israel Antiquities Authority Official Channel

A régészek öt hatalmas, borprések gyártására szolgáló területet tárták fel, melyek mindegyike nagyjából fele akkora, mint egy kosárlabdapálya. A gyártáshoz kapcsolódó tárgyak mellett még egy 1000 éves sértetlen csirketojást is találtak.

3. Jézus keresztre feszítése idején földrengéssel sújtotta épület a Templom-hegynél

A Templom-hegy mellett egy fényűző középületet tártak fel, melyet megnyitották a nyilvánosság előtt is. Az épület egy részét először Charles Warren brit régész fedezte föl még 1867-ben, magát a helyszínt pedig 1966-ban tárták fel. Most, hogy a vizsgálatok befejeződtek, a régészek

i.sz. 20-ra datálták a feltárt korabeli bankett-terem építését.

Elmondásuk szerint i.sz. 33-ban egy földrengés rongálta meg az építményt, így később átépítették egy három boltíves teremmé.

2. Jerubbaál korsója

„Jerubbaál” névvel Gedeont jellemzi a Biblia a Bírák 6:31–32-ben, miután Gedeon lerombolta a pogány Baál isten oltárát. Ugyancsak ez a név volt fölírva egy kerámiakorsó töredékére is, melyet Khirbat er-Ra'iban ástak ki Dél-Izraelben.

.
Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

A régészek az idén meglelt edényeket i.e. 1100-ra, a bírák idejére datálták.

1. Egy második zsinagóga Magdalában

A Haifai Egyetem december végén jelentette be egy első századi zsinagóga felfedezését Magdalában. Az első itt feltárt zsinagóga, melyet egy bő évtizeddel évvel ezelőtt fedeztek fel, azért volt figyelemre méltó, mert Jeruzsálem lerombolása előtt is használták, amikor az istentisztelet még a templomban összpontosult.

Sok tudós úgy vélte korábban, hogy a zsinagógák csak a jeruzsálemi templom lerombolása után kaptak vallási funkciót.

(Christianity Today/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!