Hetek Univerzum
A szellem erejével: az okkultizmus harca a kereszténységgel
Mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

A szellem erejével: az okkultizmus harca a kereszténységgel
Mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység
Az antik görög-római "vallási jelenséget" kutatva megfigyelhető, hogy az kétarcúan viselkedett az okkultizmussal szemben: egyrészt tiltotta a mágia és varázslás különféle formáit, másrészt "hivatalból" maga is gyakorolta azokat. Ebbe a mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység, amely – legalábbis első századában – a Szellem hatalmas erejével tett bizonyságot Jézus Krisztus megváltói munkája mellett. A Római Birodalom hosszú időre szellemi csatatérré változott, ahol apostolok, evangélisták, a másik oldalon pedig varázslók és mágusok mérték össze erejüket. (1999. 06. 05.)

Az Újszövetség és az arra alapuló keresztény hit szorosan kapcsolódik Isten természetfeletti erejének megnyilvánulásaihoz, amit a Biblia hol "Isten hatalmas cselekedeteinek", hol "Isten ereje működésének", hol a "Szent Szellem munkájának" nevez – s amelyeket mi leggyakrabban egyszerűen csodaként emlegetünk.

Csoda nélkül nem beszélhetünk Bibliáról: a protestáns ó- és újszövetségi kánon hatvanhat könyvében egyetlenegy olyat sem találunk, amelyből hiányoznék a természetfölötti.

Különösen igaz ez az evangéliumokra, melyekben a csodák – Isten erejének megnyilatkozásai – egyetlen célt szolgáltak: azt bizonyították, hogy Jézus a "Fölkent" (Messiás), Isten Fia.

Péter apostol az első pünkösdkor arra emlékeztette a zsidókat, hogy közöttük Krisztus "Istentől bizonyságot nyert, erők, csodatételek és jelek által". Az evangélium prédikálása és a hirdetett ige Isten által jelekkel, csodákkal történő megerősítése a korai egyház lételeme, egyben gyors növekedésének titka volt. Szamáriában Fülöp, majd Péter és János igehirdetésére szabadult fel a Szent Szellem ereje, aki a kis-ázsiai Galatiában is "hatalmas dolgokat" művelt a hívőkben.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!